Algemene Voorwaarden van bureau Cors
Gevestigd aan de Velserstraat 39, 2023 EA Haarlem, Nederland
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 96257202
Artikel 1. Definities
- In deze algemene voorwaarden wordt, tenzij uit de context anders blijkt, de volgende betekenis gehecht aan de hieronder gedefinieerde termen:
Bureau Cors: De contractuele wederpartij bij de Overeenkomst met de Opdrachtgever en gebruiker van de onderhavige algemene voorwaarden in de zin van artikel 6:231 sub b BW.
Opdrachtgever: De natuurlijk of rechtspersoon die aan Bureau Cors opdracht geeft tot het leveren van Diensten en daartoe met Bureau Cors een Overeenkomst is aangegaan of over de totstandkoming van een dergelijke Overeenkomst met Bureau Cors in onderhandeling is getreden.
Diensten:
De door Bureau Cors aangeboden Diensten, bestaande uit:
– Procesoptimalisatie: Het herstructureren en optimaliseren van workflows, gericht op het verbeteren van de communicatie en samenwerking binnen teams en met de klant.
– Projectmanagement: Het ondersteunen van de Opdrachtgever bij het plannen en uitvoeren van projecten, met als doel het binnen de afgesproken tijd en budget opleveren, het verbeteren van transparantie en teamtevredenheid.
– Teamcoördinatie en coaching: Het verbeteren van de samenwerking binnen teams, gericht op het versterken van de rol van teamleden.
Overeenkomst: De schriftelijke of mondelinge afspraak tussen Bureau Cors en de Opdrachtgever, waarin de te leveren Diensten en de bijbehorende voorwaarden zijn vastgelegd.
Offerte: Een voorstel van Bureau Cors, waarin de Diensten, voorwaarden en prijzen voor de Opdrachtgever worden beschreven.
Werken: Ieder werk dat een eigen oorspronkelijk karakter met het persoonlijke stempel van de maker heeft. In het kader van deze algemene voorwaarden worden onder “Werk” in ieder geval maar niet uitsluitend verstaan: adviesrapporten die door Bureau Cors worden opgesteld en alle overige werken die door Bureau Cors in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst tot stand worden gebracht.
Partijen: Bureau Cors en Opdrachtgever gezamenlijk, en ieder afzonderlijk “Partij”. - Onder “schriftelijk” valt in deze algemene voorwaarden ook communicatie per e-mail of digitaal (bijvoorbeeld via een online interface) mits de identiteit van de afzender en integriteit van de inhoud voldoende vaststaat.
Artikel 2. Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle Offertes, Overeenkomsten, werkzaamheden en levering van Diensten door Bureau Cors, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Door het aangaan van een Overeenkomst met Bureau Cors, verklaart de Opdrachtgever akkoord te gaan met de toepasselijkheid van deze voorwaarden.
- Wanneer door Bureau Cors gedurende korte of langere tijd al dan niet stilzwijgend afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn toegestaan, laat dat onverlet haar recht alsnog directe en strikte naleving van deze voorwaarden te eisen. De Opdrachtgever kan geen rechten ontlenen aan de wijze waarop Bureau Cors deze algemene voorwaarden toepast.
- Deze algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op alle Overeenkomsten met Bureau Cors, waarbij door Bureau Cors derden worden ingeschakeld. Deze derden kunnen jegens de Opdrachtgever een rechtstreeks beroep op de onderhavige voorwaarden doen, waaronder eventuele beperkingen van aansprakelijkheid.
- Indien één of meer van de bepalingen van deze algemene voorwaarden of enige andere Overeenkomst met Bureau Cors in strijd mochten zijn met een dwingende wetsbepaling of enig toepasselijk rechtsvoorschrift, zal de betreffende bepaling komen te vervallen en zal deze worden vervangen door een door Bureau Cors vast te stellen nieuwe, rechtens toelaatbare en vergelijkbare bepaling.
- In geval van strijd tussen de inhoud van een tussen de Opdrachtgever en Bureau Cors gesloten Overeenkomst en de onderhavige voorwaarden, prevaleert de inhoud van de Overeenkomst.
Artikel 3. Aanbod en totstandkoming van de Overeenkomst
- Alle aanbiedingen en Offertes van Bureau Cors zijn vrijblijvend, tenzij schriftelijk anders is aangegeven.
- Eventuele wijzigingen of aanvullingen op de Overeenkomst, zoals een wijziging van de scope van de Diensten of het budget, dienen schriftelijk te worden vastgelegd. Dit kan per e-mail of een ander schriftelijk communicatiemiddel gebeuren. Bureau Cors is gerechtigd om de voorwaarden van de Overeenkomst aan te passen indien de aard van het werk verandert of als onvoorziene omstandigheden dit vereisen. Alle wijzigingen moeten door beide Partijen schriftelijk worden goedgekeurd, en de Opdrachtgever zal op de hoogte worden gesteld van de gewijzigde voorwaarden.
Artikel 4. Totstandkoming, duur en beëindiging van de Overeenkomst
- De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat Bureau Cors een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen van de Opdrachtgever of op het moment dat Bureau Cors met instemming van de Opdrachtgever aanvangt met de uitvoering van de werkzaamheden, afhankelijk van de aard van de Overeenkomst. Alle verplichtingen van Bureau Cors zijn gebaseerd op de door de Opdrachtgever verstrekte informatie.
- De Overeenkomst tussen Bureau Cors en de Opdrachtgever wordt aangegaan voor de duur zoals vermeld in de offerte of opdrachtbevestiging. Indien geen specifieke duur is overeengekomen, wordt de Overeenkomst aangegaan voor de duur van het project of onbepaalde tijd.
- Beëindiging van de Overeenkomst kan schriftelijk plaatsvinden met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand, tenzij anders overeengekomen.
- Tussentijdse opzegging of beëindiging van de Overeenkomst voor bepaalde duur is alleen mogelijk met schriftelijke instemming van Bureau Cors. In dat geval behoudt Bureau Cors zich het recht voor om annuleringskosten in rekening te brengen op basis van de reeds verrichte werkzaamheden, gemaakte kosten en gederfde inkomsten met een minimum van 30% van de overeengekomen factuurwaarde.
- Bureau Cors heeft het recht de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen indien de Opdrachtgever:
- in verzuim is met de nakoming van wezenlijke verplichtingen uit de Overeenkomst;
- failliet wordt verklaard, surseance van betaling aanvraagt of zijn bedrijfsactiviteiten staakt;
- in strijd handelt met toepasselijke wet- en regelgeving of de algemene voorwaarden.
- Bij beëindiging blijven betalingsverplichtingen voor reeds geleverde Diensten onverminderd van kracht. Eventuele kosten voor lopende of niet-afgeronde werkzaamheden worden naar rato in rekening gebracht.
Artikel 5. Diensten en leveringen
- Bureau Cors levert de Diensten zoals omschreven in de Overeenkomst of Offerte. De uitvoering van de Diensten zal plaatsvinden op basis van de afgesproken tijdsplanning met dien verstande dat overeengekomen uitvoerings- of (op)levertermijnen nooit fatale termijnen zijn. Wijzigingen in de opdracht kunnen leiden tot een aangepaste uitvoerings- of leveringstermijn.
- Bureau Cors zal de overeengekomen Diensten naar beste kunnen en met de zorg van een goed opdrachtnemer uitvoeren. De verplichtingen van Bureau Cors gelden als inspanningsverplichtingen en niet als resultaatverbintenissen, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Bureau Cors kan niet garanderen dat de dienstverlening leidt tot een specifiek gewenst resultaat.
- De levering van de Diensten wordt als voltooid beschouwd wanneer de Diensten zijn uitgevoerd volgens de overeengekomen voorwaarden. Indien de Opdrachtgever binnen 14 dagen na oplevering geen gegronde klacht heeft ingediend, worden de Diensten geacht correct en volledig te zijn uitgevoerd en naar tevredenheid te zijn aanvaard.
- Wijzigingen in de inhoud of de omvang van de geleverde Diensten kunnen, indien noodzakelijk, plaatsvinden tijdens de uitvoering van de Overeenkomst. Dergelijke wijzigingen zullen alleen worden doorgevoerd na goedkeuring van de Opdrachtgever, die schriftelijk (via e-mail of anders) akkoord moet geven. Indien de wijziging leidt tot extra kosten, zullen deze kosten vooraf aan de Opdrachtgever worden meegedeeld.
- De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het tijdig verstrekken van alle noodzakelijke informatie, materialen en toegang die nodig zijn voor de uitvoering van de Diensten. Indien de Opdrachtgever nalaat deze tijdig te verstrekken, kan dit leiden tot vertragingen in de uitvoering van de Diensten.
Artikel 6. Wijzigingen en meerwerk
- Wijzigingen in de inhoud, omvang of planning van de Diensten kunnen worden doorgevoerd op verzoek van de Opdrachtgever, mits deze wijzigingen schriftelijk worden vastgelegd en goedgekeurd door beide Partijen. Indien de wijziging leidt tot extra kosten of vertragingen, zal Bureau Cors deze kosten vooraf aan de Opdrachtgever doorgeven.
- Indien tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat aanvullende werkzaamheden noodzakelijk zijn die niet in de oorspronkelijke opdracht of offerte zijn opgenomen, zal Bureau Cors de Opdrachtgever hierover tijdig informeren. Meerwerk wordt uitsluitend uitgevoerd na goedkeuring van de Opdrachtgever en kan leiden tot een aangepaste uitvoerings- of (op)leveringstermijn en aanvullende kosten. Tenzij anders overeengekomen, worden meerwerkkosten berekend op basis van de op dat moment geldende tarieven van Bureau Cors. Indien de Opdrachtgever geen goedkeuring geeft voor noodzakelijk meerwerk, kan Bureau Cors niet aansprakelijk worden gesteld voor enige gevolgen die voortvloeien uit het niet uitvoeren van deze aanvullende werkzaamheden.
Artikel 7. Tarieven, tariefwijziging en indexatie
- De tarieven voor de Diensten van Bureau Cors worden vooraf vastgelegd in de offerte of opdrachtbevestiging en zijn exclusief btw en eventuele andere van overheidswege opgelegde heffingen, tenzij anders vermeld.
- Bureau Cors heeft het recht om de tarieven op ieder moment te wijzigen. Indien de tariefwijziging resulteert in een verhoging van meer dan 10% ten opzichte van het laatst geldende tarief, heeft de Opdrachtgever het recht om de Overeenkomst binnen 30 dagen na kennisgeving schriftelijk op te zeggen tegen het moment waarop de voorgenomen tariefwijziging in werking treedt. Dit recht geldt niet indien de tariefverhoging voortvloeit uit een wettelijke verplichting.
- Daarnaast heeft Bureau Cors het recht om de tarieven jaarlijks te indexeren op basis van het Dienstenprijsindexcijfer (DPI) van het CBS of een vergelijkbaar officieel prijsindexcijfer voor zakelijke dienstverlening. Deze indexatie geldt automatisch en geeft de Opdrachtgever geen recht om de Overeenkomst op te zeggen.
- Onvoorziene extra werkzaamheden die buiten de oorspronkelijke opdracht vallen, worden als meerwerk beschouwd en in rekening gebracht op basis van het op dat moment geldende tarief of een aanvullende offerte.
Artikel 8. Betaling
- De prijzen voor de Diensten van Bureau Cors worden vermeld in de Offerte of Overeenkomst. Alle prijzen zijn exclusief btw, tenzij anders vermeld. Eventuele bijkomende kosten, zoals reis- en verblijfskosten, worden apart gefactureerd, tenzij anders overeengekomen.
- Betaling dient binnen 30 dagen na de factuurdatum te geschieden, tenzij anders overeengekomen in de Offerte of Overeenkomst. Betalingen dienen te worden gedaan via de betaalmethode die in de factuur is aangegeven.
- Indien de Opdrachtgever niet binnen de betalingstermijn betaalt, is de Opdrachtgever van rechtswege in verzuim. Bureau Cors is gerechtigd om rente in rekening te brengen van 1% per maand over het openstaande bedrag, te rekenen vanaf de vervaldatum van de factuur, totdat het volledige bedrag is voldaan.
- Indien betaling uitblijft, komen alle redelijke kosten die Bureau Cors maakt om de vordering te incasseren (inclusief gerechtelijke kosten) voor rekening van de Opdrachtgever. De incassokosten bedragen minimaal 15% van het verschuldigde bedrag, met een minimum van € 250,-.
- In geval van betalingsachterstanden heeft Bureau Cors het recht om de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten totdat de betaling volledig is voldaan. Bureau Cors is niet aansprakelijk voor enige vertraging of schade die hieruit voortvloeit.
- Indien de Opdrachtgever een factuur betwist, dient de Opdrachtgever dit binnen 14 dagen na ontvangst van de factuur schriftelijk (per e-mail) kenbaar te maken. Het betwisten van een factuur schort de betalingsverplichting van de Opdrachtgever niet op, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
Artikel 9. Aansprakelijkheid
- Bureau Cors is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade die het rechtstreekse gevolg is van een tekortkoming in de uitvoering van de Overeenkomst, voor zover deze tekortkoming het gevolg is van opzet of grove nalatigheid van Bureau Cors. De aansprakelijkheid van Bureau Cors is in ieder geval beperkt tot het bedrag dat door de Opdrachtgever is betaald voor de geleverde Diensten in de maand voorafgaand aan de schade.
- Bureau Cors is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder maar niet beperkt tot bedrijfsschade, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie, verlies van gegevens, schade door derden en schade door opgelegde boetes. Bureau Cors is eveneens niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit het gebruik van door de Opdrachtgever verstrekte informatie, materialen of instructies.
- Bureau Cors is niet aansprakelijk voor de handelingen of tekortkomingen van derden die door Bureau Cors zijn ingeschakeld, tenzij deze derden onder directe aansturing en verantwoordelijkheid van Bureau Cors opereren of tenzij Bureau Cors tekortschiet in een zorgvuldige selectie van de derde Partij.
Artikel 10. Intellectuele eigendom
- Tenzij anders schriftelijk overeengekomen, blijft Bureau Cors eigenaar van alle intellectuele eigendomsrechten die rusten op Werken, die voortvloeien uit de uitvoering van de Overeenkomst, waaronder maar niet beperkt tot ontwerpen, rapportages, teksten, concepten, grafische materialen, software en andere creaties. Deze rechten worden niet automatisch overgedragen aan de Opdrachtgever.
- Bureau Cors verleent de Opdrachtgever een niet-exclusief, niet-overdraagbaar en herroepbaar gebruiksrecht ten aanzien van de Werken, voor zover dit nodig is voor het beoogde gebruik. Het gebruiksrecht geldt uitsluitend voor de duur van de Overeenkomst en is beperkt tot het overeengekomen gebruik en omvang. De Opdrachtgever mag de geleverde Diensten niet zonder schriftelijke toestemming van Bureau Cors aan derden doorgeven of sublicentiëren.
- De Opdrachtgever is uitsluitend gerechtigd om de door Bureau Cors in het kader van de Overeenkomst tot stand gebracht Werken, geleverde materialen en producten te gebruiken voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt. De Opdrachtgever mag deze Werken, materialen en producten niet zonder toestemming van Bureau Cors aanpassen, kopiëren of verspreiden, tenzij anders overeengekomen.
- Alle materialen die de Opdrachtgever aan Bureau Cors verstrekt blijven eigendom van de Opdrachtgever. Bureau Cors heeft alleen een gebruiksrecht op deze materialen voor zover dat noodzakelijk is voor de uitvoering van de Diensten.
- Na beëindiging van de Overeenkomst vervalt het gebruiksrecht van de Opdrachtgever op de Werken, tenzij anders overeengekomen. Bureau Cors behoudt zich het recht voor om Werken die onder de intellectuele eigendomsrechten valt te gebruiken voor eigen doeleinden, zoals bijvoorbeeld voor portfolio- en promotionele doeleinden.
Artikel 11. Vertrouwelijkheid
- Beide Partijen verplichten zich tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij van de andere Partij ontvangen in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst. Dit geldt voor alle informatie die redelijkerwijs als vertrouwelijk kan worden aangemerkt, zoals zakelijke plannen, klantgegevens, financiële gegevens, ontwerpen, rapporten en andere bedrijfsgevoelige informatie, zowel mondeling als schriftelijk.
- De verplichtingen tot vertrouwelijkheid zijn niet van toepassing op informatie die:
- Op het moment van verstrekking algemeen bekend is of zonder inbreuk op deze Overeenkomst algemeen bekend wordt.
- Al in het bezit was van de ontvangende Partij voordat deze informatie werd verstrekt.
- Rechtmatig van derden is verkregen zonder schending van een vertrouwelijkheidsverplichting.
- Door de ontvangende Partij openbaar wordt gemaakt op grond van een wettelijke verplichting of een rechterlijke uitspraak.
- De ontvangende Partij mag vertrouwelijke informatie alleen gebruiken voor het doel waarvoor deze is verstrekt en uitsluitend voor de uitvoering van de Overeenkomst. De ontvangende Partij is ook verantwoordelijk voor de naleving door haar werknemers en ingeschakelde derden, met dien verstande dat de ontvangende Partij de vertrouwelijke informatie niet aan derden mag verstrekken, tenzij schriftelijke toestemming is gegeven door de andere Partij.
- Beide Partijen nemen redelijke maatregelen om vertrouwelijke informatie te beschermen tegen verlies, diefstal, misbruik of ongeautoriseerde toegang. Dit omvat het treffen van organisatorische en technische maatregelen die in lijn zijn met de aard van de informatie en de risico’s verbonden aan de verwerking ervan.
- De verplichtingen uit deze sectie blijven van kracht gedurende de looptijd van de Overeenkomst en blijven bestaan na de beëindiging van de Overeenkomst, zolang de vertrouwelijke informatie niet openbaar is geworden op een van de bovengenoemde uitzonderingsgronden.
- Na beëindiging van de Overeenkomst is de ontvangende Partij verplicht om op verzoek van de andere Partij alle vertrouwelijke informatie, inclusief kopieën of andere vormen van archivering, onmiddellijk te retourneren of te vernietigen.
Artikel 12. Overmacht
- Bureau Cors is niet aansprakelijk voor enige vertraging, schade of niet-uitvoering van de Overeenkomst als gevolg van overmacht. Onder overmacht wordt verstaan: elke omstandigheid die buiten de redelijke controle van Bureau Cors valt en die de nakoming van verplichtingen tijdelijk of blijvend verhindert, mits deze omstandigheden niet aan Bureau Cors kunnen worden toegerekend. Overmacht omvat onder meer, maar is niet beperkt tot: natuurrampen, oorlog, pandemieën, nationale of internationale crises, stakingen, overheidsmaatregelen, grootschalige verstoringen in telecommunicatie- of internetverbindingen en andere situaties die nakoming van de Overeenkomst redelijkerwijs onmogelijk maken.
- Bureau Cors zal de Opdrachtgever zo spoedig mogelijk schriftelijk informeren over een overmachtssituatie, de verwachte gevolgen en eventuele aanpassingen in de uitvoering van de Diensten.
- In geval van overmacht worden de verplichtingen van Bureau Cors opgeschort voor de duur van de overmacht. Indien de overmachtsituatie langer dan 30 dagen voortduurt, heeft de Opdrachtgever het recht de Overeenkomst schriftelijk te beëindigen, zonder dat Bureau Cors aansprakelijk is voor enige schadevergoeding. Eventuele reeds geleverde en nog niet betaalde Diensten blijven verschuldigd.
- Indien de overmachtsituatie langer dan 90 dagen voortduurt, hebben beide Partijen het recht de Overeenkomst schriftelijk te beëindigen zonder dat enige Partij aanspraak kan maken op schadevergoeding.
- Bureau Cors is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit overmacht, zoals natuurrampen, oorlog, pandemieën, of andere omstandigheden buiten de controle van Bureau Cors. In geval van overmacht zal Bureau Cors de Opdrachtgever onmiddellijk op de hoogte stellen en in overleg treden over mogelijke aanpassingen in de uitvoering van de Overeenkomst.
Artikel 13. Wijzigingen in de algemene voorwaarden
- Bureau Cors heeft het recht deze algemene voorwaarden te wijzigen. Wijzigingen worden uitsluitend doorgevoerd indien dit noodzakelijk is vanwege wijzigingen in wet- of regelgeving, jurisprudentie, bedrijfsomstandigheden of andere objectieve redenen die de uitvoering van de Overeenkomst beïnvloeden.
- Wijzigingen in de algemene voorwaarden worden schriftelijk aan de Opdrachtgever meegedeeld, bij voorkeur per e-mail. De wijzigingen treden in werking op de in de kennisgeving vermelde datum, maar niet eerder dan 30 dagen na verzending van de kennisgeving, tenzij een eerdere inwerkingtreding noodzakelijk is op grond van wet- of regelgeving.
- Indien de Opdrachtgever niet akkoord gaat met de gewijzigde voorwaarden, heeft hij het recht de Overeenkomst binnen de genoemde termijn van 30 dagen schriftelijk te beëindigen. De Opdrachtgever blijft verplicht om de kosten te voldoen voor de reeds verrichte werkzaamheden en geleverde Diensten.
- De gewijzigde algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle nieuwe opdrachten en op lopende Overeenkomsten, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
Artikel 14. Overdracht
Bureau Cors is gerechtigd om de rechten en verplichtingen uit de Overeenkomst over te dragen aan derden, mits de Opdrachtgever hiervan schriftelijk op de hoogte wordt gesteld. De Opdrachtgever mag zijn rechten of verplichtingen uit de Overeenkomst niet zonder schriftelijke toestemming van Bureau Cors aan derden overdragen.
Artikel 15. Taal en interpretatie
- Indien er onduidelijkheden zijn over de betekenis of interpretatie van deze algemene voorwaarden, zal de Nederlandse tekst prevaleren. Bij vertalingen van deze algemene voorwaarden in andere talen is de Nederlandse versie leidend.
- Alle communicatie, zowel schriftelijk als mondeling, tussen Bureau Cors en de Opdrachtgever, zal plaatsvinden in het Nederlands of Engels.
Artikel 16. Geschillen en toepasselijk recht
- Op alle Overeenkomsten tussen Bureau Cors en de Opdrachtgever is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Dit geldt ook voor alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met de uitvoering van de Overeenkomst.
- Alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met deze Overeenkomst worden uitsluitend voorgelegd aan de bevoegde rechter in Haarlem, tenzij dwingend recht een andere bevoegde rechter voorschrijft.
- Voordat een geschil aan de rechter wordt voorgelegd, zullen Partijen zich inspannen om het geschil in onderling overleg op te lossen. Indien binnen een redelijke termijn geen oplossing wordt bereikt, kunnen Partijen mediation of een andere vorm van alternatieve geschillenbeslechting overwegen, maar zij zijn daartoe niet verplicht. Het staat beide Partijen vrij om, indien overleg of bemiddeling niet leidt tot een oplossing, direct een procedure aanhangig te maken bij de bevoegde rechter.
Datum laatste wijziging: 19 februari 2025